Hogyan védjük hajunkat a napsugárzástól

Mint tudjuk, a nap jó a morál számára. Ezenkívül fénye a D-vitamin termelésének elsődleges forrása, elengedhetetlen testünk megfelelő működéséhez. Ennek ellenére fontos, hogy megvédje magát az UV sugaraktól, amelyek rendkívül károsak lehetnek a bőrre, a szemre és a hajra.

Számos tudományos tanulmány szerint az ultraibolya A (UV-A) mélyen behatol a bőrbe, és égési sérüléseket, illetve bőrelváltozásokat okozhat, például bőrrákot. Az UV-B-sugarak károsítják a bőr felszíni rétegét, az epidermist és felgyorsítják az öregedési folyamatokat.

A nap káros hatása a hajrostra

Minden napsugárzás után a hajad elnyeli az UV-sugarakat, és ha szigorúan véve nem is ég le, mégis gyengül. Annál is inkább, mivel a tengerből származó sós víz, a szél és az úszómedence klórja hozzáadódik: a tökéletes kombináció ahhoz, hogy száraz haja legyen, mint a szalma. Ezután porózussá, érdessé és törékennyé válnak.

A haj védelme a naptól reflexnek kell lennie, akárcsak a napszemüveg felvétele vagy a fényvédő krém felvitele a bőrére. Ez különösen segít megőrizni a hidratáció szintjét és megakadályozni a haj elszíneződését vagy a klórozott víz okozta esetleges zöld visszaverődéseket. Ez gyakran előfordul a szőke, kiemelt vagy színezett haj esetében, amely sokkal törékenyebb és érzékenyebb az UV-sugarakra.

Éppen ezért erősen ajánlott az anti-UV hajápolás kiválasztása, hogy megvédje haját a napsugaraktól a nyári időszakban. A szupergyümölcsök fogyasztása is előnyösen hat a haj egészségére.

Milyen hajápolási eljárásokat kell alkalmazni, hogy megvédje a haját az UV-sugaraktól?

Legyen megfelelő rutinja a haj gondozására a nyár folyamán.

Nyaralni készül, és kíváncsi arra, mit tegyen, hogy szép, puha és selymes haja legyen?

Íme négy praktikus tipp a haj mindennapos fenntartásához:

  1. Ne felejtsen el napvédőt vagy sapkát felvenni. Kétségtelenül a leghatékonyabb megoldás a hajad természetes védelme érdekében.
  2. Kösse össze a haját, például hajgumival, hogy kevésbé legyen kitéve az UV sugárzásnak. Ez egy jó módszer arra is, hogy megvédje őket a széltől, amelytől könnyebben összegubancolódik és eltöri a hajrostot.
  3. Minden tengeri fürdés vagy egy medencébe merülés után öblítse le haját friss vízzel, hogy megszüntesse a kiszáradó só vagy klór káros hatásait.
  4. Sérült haj esetén ne felejtse el levágni a végét, hogy nagyobb életerőt kapjon.

Végül pedig ne felejtse el, hogy a mozgás öröme nem csak a testet teszi erősebbé, hanem a hajszálakat is.