A mozgás öröme

A mozgás öröme

Sokan imádnak sportolni a világ minden szegletében. Afrika eldugott csücskeiben pont úgy, mint Svájc magaslatain. Azonban ez is, mint szinte minden, bizonyos mértékben megosztó téma. Míg vannak, akik nem bírnak ki egy napot sem testmozgás nélkül, másoknak megtestesült rémálom, ha el kell menniük futni, vagy lenéznek egy edzőterembe és rossz emlékekkel tekintenek vissza az iskolás évek alatti testnevelés órákra. Vajon mi válthat ki ekkora ellenszenvet ezzel kapcsolatban? Megváltoztatható-e az ehhez való álláspontunk?

Sok oka lehet annak, ha valaki nem sportol

Értelemszerűen rengeteg oka lehet, ha valakinek lenne rá lehetősége, mégsem szeretne sportolni. Az egyik legkézenfekvőbb opció, hogy még nem találta meg a számára megfelelő sportágat, és amelyeket eddig próbált, mindig kudarccal végződtek.

Talán érdemes jó barátokkal vagy családtagokkal belevágni az új kalandba, így rögtön megteremtve a biztonságos közeget, illetve a motivációt is, hogy ne hagyjuk abba az első rosszabb tapasztalatok után az edzést. Azonban ez abszolút egyéntől függ, hiszen lehet, hogy valaki akkor tudja megtapasztalni ezt a fajta szabadságot, élményt és energiát, amikor egyedül sportolhat. (lásd: biciklizők, falmászók, stb.) Persze előfordulhat, hogy azt tényleg nem nekünk találták ki, amellyel épp küszködünk, ilyenkor érdemes minél hamarabb abbahagyni és újak után kutatni.

Egy másik indok lehet egy régebbi trauma, amit az adott ember a sport kapcsán elszenvedett, közvetlenül, vagy közvetett módon (például a hírekben hallott valakiről, aki az adott sportág következtében megsérült). Ezeken a gátlásokon nem árt idővel túllépni, ugyanakkor nagyon fontos kiemelni, hogy minden sportot biztonságosan és körültekintően végezzünk, hogy ilyen ne forduljon elő. Persze ez sem biztosíték, de nagyon sokat segít, ha felelőségteljesen állunk hozzá a témához.

Ezeken kívül még ezer és egy oka lehet, amiért valaki nem szerethet sportolni, de minden jel arra mutat, hogyha ezeket az akadályokat ledöntjük magunkban, akkor egy boldogabb és teljesebb életet élhetünk. Tudniillik ez az a teendő, amelyet ha valamikor elkezd az ember, akkor onnantól fogva gyökeresen megváltozik az élete. Nem kell rögtön nehéz gyakorlatokkal kezdeni, sőt. Lassan, de biztosan – ahogy a szólás is tartja.