Két szupergyümölcs, amit ki kell próbálni

A szupergyümölcsök attól kapták ezt az elnevezést, hogy rendkívül gazdagok tápanyagokban, vitaminokban és nyomelemekben, a fogyasztásukkal pedig a szervezetünk előnyére fordíthatjuk ezeket a tulajdonságokat. Érdemes közelebbről is megismerni néhány gyümölcsöt, hiszen ma már a legtöbb hipermarketben gond nélkül meg tudjuk vásárolni őket.

Gránátalma

A gránátalma jótékony hatásairól már évezredekkel ezelőtt is születtek feljegyzések, bár akkoriban még nem tudták, hogy az antioxidáns hatásai miatt érdemes fogyasztani. Az akkor élők is csak azt vették észre, hogy ilyen gyümölcsöt falatozva sokáig egészségesek és fiatalosak maradhatunk.

A nők különösen kedvelik, mivel fehérjetartalma és nyomelemei erősítik a körmöt és a hajat, ezáltal egészségessé téve a hajkoronát. Ha töredezett a hajunk, akkor érdemes előbb grátánalmát enni, mielőtt több ezer forintot elköltenénk gyógyszerekre vagy kozmetikumokra.

A felhasználása elsőre bonyolultnak tűnhet, de nem kell megijedni tőle. Elegendő levágni a felső csúcsát, ekkor felbukkannak már az apró magocskák, melyek jól láthatóan fehér részekkel elválasztott rekeszekben vannak. Ilyenkor be kell vágni a fehér részeknél, majd a magokat tartalmazó zsákocskát kifordítani.

Avokádó

Az avokádó is egyre több családban bukkan fel, hiszen ma már nem titok, hogy nem csak egészséges, de rendkívül finom is. Érdemes figyelni az érettségére, ha a boltban vásároljuk, gyakran kemény, és ilyenkor elveszi a kedvünket a további próbálkozásoktól. Ilyenkor ki kell tenni pár napra a konyhaasztalra, és amikor már óvatosan megnyomva is puha, akkor felhasználni. Közben gyakran a színe is változik, a méregzöldből feketésre. Az avokádót félbe kell vágni, a magját egy éles késsel kipattintani, a felezett gyümölcsöt meg kanállal kifejteni a héjából.

Ha így teszünk, akkor számos természetes olajat tudunk bevinni a szervezetünkbe, persze érdemes hidegen felhasználni, szeletelve vagy törve, így a hőkezelés nem pusztítja el az értékes anyagokat. A hidratáló hatása miatt egészségesebbé válik a bőr és a haj, rosttartalma pedig tisztítja a bélrendszert, csökkenti a gyulladásait és jobbá teszi az emésztést.