21 perc tevékenység elegendő az egészség megőrzéséhez

Az új irányelvek szerint mindannyiunknak legalább 21 percet kell fordítania a nap folyamán a testmozgásra.

Mennyi testmozgásra van szükségük a felnőtteknek?

Az új ajánlások szerint egy felnőttnek 150-300 percet kell eltöltenie mérsékelt fizikai aktivitásra, vagy 75-150 percet intenzív edzésre hetente. Ugyanezek a szabályok érvényesek az idősekre is.

A fizikai aktivitásnak köszönhetően nemcsak az izmokat erősítik, hanem mindenekelőtt javítják a test hatékonyságát és általános egészségi állapotát. A tartósan betegeknek emlékezniük kell a testmozgásra is, de előzetes egyeztetés után orvoshoz.

A szakembernek kell javasolnia, hogy az adott beteg számára milyen testmozgás lesz a legjobb és a legbiztonságosabb.

A terhes nőknek és a szülés után is ajánlott a heti 150 perces mérsékelt mozgás. Ez azonban csak azokra a hölgyekre vonatkozik, akik jól érzik magukat, és nincsenek panaszaik.

Függetlenül attól, hogy milyen tevékenységi formát választunk – a legfontosabb a rendszeresség. A kutatók szerint akkor nyerünk a legtöbbet, ha a nap folyamán legalább 21 percet töltünk valamilyen tevékenységre.

Azoknak az embereknek, akik soha nem gyakoroltak vagy mozogtak nagyon keveset, fokozatosan növelniük kell intenzitásukat. Ellenkező esetben az edzés véget érhet, például sérüléssel. Külön figyelni kell arra is, hogy a hajat megfelelő módon kell védeni a nap sugárzásátó.

Mennyi testmozgásra van szüksége egy gyermekeknek?

A gyerekeknek is mozogniuk kell. A 17 évesnél fiatalabbaknak legalább 60 percet kell eltölteniük mérsékelt vagy erőteljes testmozgással. Gyermekek és serdülők esetében az ún aerob testmozgás, például kocogás vagy kerékpározás.

Sajnos nem minden gyermek akarja szabadidejét a fizikai aktivitásra fordítani. Hogyan lehet megváltoztatni? Néha elég, ha a gyermek számára szórakoztató vagy fitnesz órákat kínálnak kedvenc zenével.

Miért érdemes mozogni?

A rendszeres testmozgás jelentős hatással van az egész test működésére. Ez nemcsak az egészséges testsúly fenntartását teszi lehetővé, hanem véd a szívproblémáktól, a cukorbetegségtől és még a ráktól is.

A fizikai aktivitás jótékony hatással van az idegrendszerre is. Ennek köszönhetően megnyugodhatunk és pihenhetünk. Ha olyan a kapcsolatunk a természettel, akkor ideális programnak számít kimozdulni is.

Azok a személyek, akik nem riadnak vissza a fizikai aktivitástól, jobb immunitással rendelkeznek. A mozgás során az immunrendszer működésbe lép, így fenyegetés esetén sokkal gyorsabban és hatékonyabban képes reagálni.