Hogyan érdemes számítógépet vásárolni?

A számítógép ma már nélkülözhetetlen nem csak a munkahelyeken, hanem az otthonokban is. Érdemes azonban jól megnézni, hogy milyen konfigurációt választunk, hiszen jellemzően akár évekig ezzel a géppel fogjuk összekötni magunkat.

Meg kell határozni, mire kell a gép

Az első és legfontosabb kérdés, hogy milyen célra vásárolunk számítógépet. Ha otthoni szórakozásra használjuk, akkor nagyobb monitorra, megfelelő méretű tárolóra és valamilyen grafikus kártyára lesz szükségünk. Az SSD és a HDD között dönthetünk az utóbbi mellett is, ami lassabb lesz, de az internetezést és a filmnézést tökéletesen ki tudja szolgálni.

Ha munkára vásárolnánk PC-t, akkor elsődlegesen a gyorsnak kell lennie, hiszen a várakozás alatt kárba megy a munkaidő. Ilyenkor már mindenképpen érdemes SSD tárolóegységeket felhasználni, hiszen ezek nagyságrendekkel gyorsabbak, mint a merevlemezek.

A legjobban akkor kell a zsebünkbe nyúlni, ha gamer PC-t veszünk. Itt komoly kiadás lehet a processzor és az alaplap is, ráadásul nagyobb méretű memória is kell a játékokhoz. Nem beszélve a grafikus kártyáról, mely az egyik legfontosabb alkatrész, amikor játékokról van szó. Ezek mellé jöhet még a dizájn, ha szépen kinéző gépet szeretnénk, akkor költenünk kell az átlátszó házra, az esetleges vízhűtésre és a belső ledekre. Gamer körökben egyáltalán nem ritka, hogy a GPU, a memóriamodulok és más részegységek is világítanak, ezek persze mind extra összegekbe kerülnek.

Egyre többen bányásznak kriptopénzeket is otthon, ezek szintén másféle megközelítést igényelnek. Már az alaplapnál ki kell választani a megfelelő típust, ugyanis a legtöbb alaplap csak egy GPU-t támogat, miner gépeknél pedig nem ritka a 4-6-8 GPU. Ezekhez természetesen egy sokkal nagyobb vagy két nagyobb tápegység kell, ami ki tudja szolgálni a maximumon futó grafikus kártyák energiaéhségét. Ezek nagyobb hőt is termelnek, amihez még jobb hűtés, extra rig kiépítése vagy külön szellőztető rendszer is szükséges. Mindegyik tétel komolyan zsebbe nyúlós történet lehet.