Legnehezebb nyelvek

Különböző nyelveket megtanulni hatalmas kihívás, de talán még hatalmasabb büszkeség, ha valaki sok nyelven meg tudja értetni magát. Kutatások azt mutatják, hogy átlagosan 500-600 óra tanulás kell, hogy egy adott nyelvet középfogon tudjunk, és 1000-1200 óra, hogy felsőfokon elsajátítsuk, azaz, hogy igazán jól beszéljük.

Egy nyelv nehézségét nagyon sok minden befolyásolja. Ilyen befolyásoló tényező például a nyelv fejlődése, a helyesírás, az írás, a betűk formája, a jelek, a beszéd, a nyelvtörténet és a nyelvtani sajátosságok.

Folyamatosan változik a nyelvek száma

Jelenleg körülbelül 7800 különböző nyelv van, ám hol eltűnik egy-kettő, hol kialakul néhány új. Ezen nyelvek közül felállítottak egy rangsort, ami megmutatja, hogy melyikek a legkönnyebben és melyikek a legnehezebben elsajátíthatók.

A legkönnyebben elsajátítható nyelvek közé tartozik a bolgár, az angol és a spanyol. A nyelvtudósok egyesülete a spanyolt kiáltotta ki a világ legkönnyebben tanulható nyelvének, talán ezért is van, hogy spanyolul majdnem fél milliárdan beszélnek a világon.

A legnehezebben tanulható nyelvek listáját pedig a finn, a magyar és a szlovák vezeti. A rendkívül bonyolult nyelvtani felépítése miatt nyerte el a legnehezebben tanulható nyelv díját a szlovák, de a mi csodás magyar nyelvünk sem panaszkodhat a maga második helyével.