Nincs parancs! – Az Urániában tartották Szalay Péter filmjének díszbemutatóját

Az 1989-es Európa és a vasfüggöny megnyitásának sorsfordító pillanatait idézi fel Szalay Péter Nincs parancs! című filmje, melynek díszbemutatóját kedden este tartották az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

„Szalay Péter filmje arra vállalkozott, hogy a saját életünkből mesél el történeteket” – mondta el a Nincs parancs! vetítése előtt Káel Csaba, a Nemzeti Filmintézet igazgatóságának elnöke. Mint hozzátette, az animációs és fikciós betéteket is tartalmazó dokumentumfilmből nem hiányoznak a csúcspontok és a sírnivaló jelenetek, de sok humor is van Szalay Péter alkotásában.

A Nemzeti Filmintézet minél több ilyen produkciót szeretne támogatni, amelyekben az alkotók a személyes történelmet idézik meg, információkat és érzelmeket is adva – hangsúlyozta. Káel Csaba felhívta a figyelmet arra is, hogy a Nincs parancs! mellett az ősz folyamán további nyolc új magyar film kerül a mozikba. Az alkotók közlése szerint a Nincs parancs! Bella Árpád és Harald Jäger határőr alezredesek kísértetiesen hasonló története. Bella Árpád hatáskörét túllépve átengedte a keletnémet tömeget a magyar-osztrák határon és Harald Jäger hasonlóan cselekedett a berlini falnál, amikor puskalövés nélkül kelet-berlinieket engedett Nyugatra. Bátor fellépésükkel felgyorsították a 20. század végi történelmi események menetét és megakadályozták egy tömeges tragédia bekövetkeztét.

A film főbb szereplői Bella Árpád, Harald Jäger, Gundula Schafitel, Mészáros Ferenc és Nagy László, a fikciós filmrészletben mások mellett Kerekes Vica, Huszár Zsolt és Kőszegi Ákos szerepelnek, narrátorként pedig Schell Judit és Szervét Tibor hallható.

A Nincs parancs! rendezője és operatőre Szalay Péter, további operatőrként Lovasi Zoltán és Nagy Ernő, producerként pedig Péterffy András működtek közre. A dokumentumfilm a Nemzeti Filmintézet támogatásával jött létre, gyártója és forgalmazója a Dunatáj Alapítvány. Szalay Péter filmjét Budapesten az Uránián kívül játszani fogja a Puskin, Toldi és Tabán mozi is, de más városokban is megtekinthető lesz. A film alkotói, szereplői közönségtalálkozó keretében ellátogatnak szerdán a szegedi Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztiválra, vasárnap a debreceni Apolló moziba, szeptember 16-án a szombathelyi Savaria moziba, szeptember 18-án a szolnoki Tisza moziba, valamint a későbbiekben Veszprémbe, Pécsre, Győrbe, Miskolcra és Sopronba is. (MTI)