Kreativitás

A kreativitás, vagy más néven alkotókészség egy hétköznapi, mindenki által jól ismert dolog, ami a kezdetek kezdetén már bennünk van. Már kisbabakorban is, amikor a színes építőkockákat különböző módon pakoljuk egymásra, fellelhetőek a kreativitás kisebb – nagyobb nyomai, ami életünk minden szakaszán elkísér.

A gyerekek az óvodában, amikor rajzolnak, amikor egy beadandó dolgozatot fogalmazunk, vagy éppen egy kifogást próbálunk megfogalmazni, a kreatív gondolatainkat használjuk. A kreativitást többféleképpen lehet „mérni”, de leegyszerűsítve maradjunk a mennyiségi és minőségi kreativitásnál.

Többféle fajtája van a kreativitásnak is

Mennyiségi kreativitás, ha például megkérünk egy gyereket, hogy rajzoljon nekünk egy perc alatt annyi mindent, amennyit csak tud és rajzol nekünk tíz bolygót. Minőségi kreativitás amikor ugyanebben a szituációban a gyerek csak négy dolgot rajzol le, de azok a dolgok egymástól teljes mértékben eltérnek. Egyik fajta kreativitás sem jobb vagy rosszabb a másiknál, egyszerűen eltérnek egymástól.

A művészekre ugyanez a két fajta kreativitás jellemző, ennek köszönhetően alakulhattak a bizonyos művészeti stílusok és irányvonalak is. Alkotókészségünket rengetek dolog befolyásolhatja, többek között a személyes tapasztalatok, szociális helyzetünk és egyéb képességeink.