Kommunikáció Görögországban

Görögországról szinte mindenkinek a gyros, a gyönyörű, kék-fehér városok és a napsütötte, homokos tengerpartok jutnak eszébe. Ezzel szemben az már nem olyan egyértelmű, hogy mennyire mások a kommunikációs szokások Görögországban.

Érdekes belegondolni, hogy hozzánk hasonlóan európai országról van szó, mégis mennyire más az ott élő emberek értékrendje és viselkedése.

Fontos a fizikai kontaktus

Görögországban ne lepődjünk meg, ha egyből nagyon közvetlenül viselkednek velünk és a beszélgetés során gyakran hozzánk érnek és fizikai kontaktust létesítenek, például vállveregetés formájában, ugyanis náluk ez hétköznapi jelenség. A heves gesztikuláció és a hangos beszéd itt egyáltalán nem az agresszió jele, inkább a lelkességé. Fontos számukra a szemkontaktus, aki ezt nem tartja, arról könnyen azt gondolhatják, hogy rejteget valamit. Náluk nem furcsa már az első találkozás során is személyes kérdéseket feltenni, azonban a politikai témák kerülendők.

Ne vegyük sértésnek, ha késnek a megbeszélt találkozóról, hiszen ők lazán kezelik az időt, és azon se sértődjünk meg, ha mondunk valamit, és közbe szólnak, mivel ezt nem tiszteletlenségből teszik.

Ezeket az általános szabályokat követve biztosan jó benyomást teszünk görög beszélgetőpartnereinkre, és akár szoros barátságot is köthetünk velük.