Hogyan válasszunk kerti grillt?

Itt a tavasz! Sokan nagyon várják, főleg azért, mert szeretnek tavasztól őszig grillezni a kertben, de akár az erkélyen is kialakíthatunk erre egy helyet. Vannak már azonban olyan grillek is, melyek beltéren is használhatók. Gyakorlatilag a grillszezon akár már egész évben is tarthat, ami azért jó, mert egész évben egészségesen táplálkozhatunk. A grillen nemcsak húst lehet sütni (saját zsírjában), de zöldségeket, gyümölcsöket is bátran grillezhetünk, ami nemcsak, hogy egészséges, de nagyon finom is. A lehetőségeknek csak a képzeletünk szab határt.

Hatalmas a kerti grill kínálat

A kínálat a kerti grill termékekből szinte óriásinak mondható, annyi féle-fajtából válaszhatunk. Érdemes tehát kiválasztani azt, ami a mi igényeinknek és a pénztárcánknak a legjobban megfelel.

Először a célt kell pontosan meghatározni. Az olcsótól az igen drágáig, a kicsitől a nagyig, a benti és kinti, illetve a benti-kinti használattól kezdve a könnyebben át a nehezebbig szinte korlátlan a kínálat. Ha fontos, hogy magunkkal vihessük, olyat is vásárolhatunk.

Ha több féléből választhatunk, azért válasszuk a nehezebbet, mert az biztosan jobb minőségű anyagból, feltehetően acélból készült. A szénszálas és porcelán bevonatúak igen népszerűek, mert jól tűrik a magas hőmérsékletet, kevésbé karcolódnak.

Figyelnünk kell arra is, hogy számunkra milyen méretűre van szükség. Ha szinte minden hétvégén szeretnénk a családdal grillezni, akkor közepes méret a jó választás. Azonban, ha inkább baráti körben szeretnénk grillpartit rendezni, akkor feltétlenül melegen tartósat vegyünk.

A rács mérete is döntő lehet, ha nem szeretnénk azon bosszankodni, hogy a kisebb méretű sütnivalók átcsúsznak a rácson. A www.hawaj.hu weboldalon kapható serpenyős modellekben burgonyát és mártást is készíthetünk.

Amennyiben a grillt csak a kertben, vagy nyitott erkélyen tudjuk tárolni, akkor fedelest vegyünk.

Gázgrill

Vannak, akik csakúgy, mint főzéskor, grillezéskor is szeretik a kényelmet. Nekik tökéletes választás egy gázgrill. A propángázzal működő készülék könnyedén kivihető a kertbe és beépíthető, hamar felmelegszik, egyenletes a hőleadása, egyszerű a kezelése, könnyedén tisztán tartható, szinte ugyanazt az élményt adja, mintha a konyhánkban lennénk, de mégis a szabadban vagyunk. Ha több gázégőset választunk, akkor több és különböző ételt készíthetünk rajta eltérő hőintenzitással. Célszerű legalább három lángosat vásárolni: az egyiken erős lángon, rövid ideig, hirtelen megpörköljük a húst, a másikon fedő alatt, lassan tovább pároljuk, a harmadikon, a leggyengébb lángon pedig melegen tartjuk.

Ha aroma rácsot, vagy füstölő dobozt használunk, a füstös ízt is elérhetjük. Talán csak annyi a hátránya, hogy hűvösebb időben nem működik olyan jól – de ki akar hidegben grillezni?!

Gömbgrill

Mivel a gömb a legtökéletesebb forma, nem véletlen, hogy ez az egyik legkedveltebb grillező. Ára is igen kedvező, szinte nincs is olyan gyártó, amely kínálatában ne lenne megtalálható ez a fajta. Épp ezért vigyázzunk, ha ezt a fajtát vásároljuk, mert elég sok gyenge minőségű.

Könnyen szállítható, ezért kirándulni is vihetjük magunkkal. Pecázáskor is jó szolgálatot tehet, a kifogott halat meggrillezve megvendégelhetjük a pecás haverokat is horgászás közben. A gömbgrill megadja a valódi füst élményét is. Nemcsak grillezhetünk vele, de barbecue-t is készíthetünk. Hamar elkészíthetjük az ételt, de sokáig lehet vele barbecuezni is. Használatát be kell gyakorolni, mert a hőt nehéz szabályozni és egyenletesen tartani. Faszénnel működik, melynek folyamatos beszerzésről gondoskodnunk kell a. Lehetőleg kerüljük instant faszén használatát, tekintettel arra, hogy azokat olyan vegyszerekkel impregnálják, amelyek felgyorsítják a melegedést, de a hőt nem tartják sokáig.