Hogyan alakultak ki a zenei stílusok?

Minden ember más és más, ez nem csak az öltözködésen és az ételek szeretetén múlik, de többek között a zenei ízlésen is. Napjainkra már nagyon sok zenei stílus érhető el, és gyakran komoly vita alakul ki azon, hogy melyik a legjobb zenei stílus?

Az idáig vezető út azonban hosszú volt, és a populáris zenék máig visszavezethetők egy-egy korábbi stílushoz. Ezek ráadásul eléggé érdekesek ahhoz, hogy mélyebben meg is ismerkedjünk velük.

Honnan indultak a mai zenék?

A popzene alapjai az 1950-es évek Amerikai Egyesült Államokába és Egyesült Királyságába vezetnek vissza, gyökereit a tradicionális popzene, a rock and roll és a népzene jelentette. Ebből a vállfajból alakult ki a diszkó és a napjainkban divatos r’n’b is. Természetesen a hangzása fokozatosan alakult ki az elmúlt 70 évben, de olyan előadók hatottak rá, mint Elvis Presley, Madonna, Michael Jackson vagy a The Beatles.

A rock is hasonló utat járt be, és az Amerikai Egyesült Államokban kezdte meg a pályafutását az 1940-es évek végén, az 1950-es évek elején. Olyan műfajok számítanak az alapjának, mint a rock and roll, a rockabilly, a blues, az elektronikus blues, a népzene, a country, a rhythm and blous, a soul és a jazz. Mára már megszámolni is nehéz, hány alfaja alakult ki, ideértve az alternatív rockot, a blues rockot, a keresztény rockot, a death rockot, a funk rockot, a glam rockot, a goth rockot, a hard rockot, a heavy metalt, a jazz rockot, a pszichedelikus rockot és a punk rockot.

Nagyon népszerű napjainkban a rap zene, amit hivatalosan hip hop stílusként neveznek, és az Egyesült Államok feketék és spanyolok lakta városi részein alakult ki az 1970-es évek elején. Az USÁ-n belül is New Yorkot, azon belül pedig Bronxot tartják a stílus szülőföldjének. Olyan stílusok számítanak a gyökereinek, mint a funky, a diszkó, az elektronikus zene, a dub, a rhythm and blues, a reggae, a dancehall, a jazz, a versmondás, és a blues. Ennek is nagyon sok alfaja alakult ki napjainkra, az állandó összetűzések miatt talán a két legismertebb az amerikai nyugati-parti és keleti-parti hip hop scéna.