Ezek a pápák regnáltak a legtovább

Ezek a pápák regnáltak a legtovább

A pápaság intézménye már jó ideje velünk van, és napjainkban megszokhattuk, hogy egy-egy egyházfő akár évtizedekig is vezetheti a nyáját. Nem volt ez mindig így, régen igencsak gyakran üresedett meg a pápai trón, és nem volt garancia arra, hogy az új főpap sokáig hatalmon marad. Akkoriban persze az intrikák és a korrupció működtette ezt az intézményt, mely ma már elképzelhetetlen lenne.

Érdemes azonban megnézni a legtovább regnáló pápák sorát, hiszen meglepetésekbe futhatunk. A lentebb következő listán jól ismert nevekkel találkozhatunk.

Ezek a pápák voltak hivatalban a legtovább

A legendák szerint Szent Péter volt a legtovább regnáló pápa, habár a feljegyzések meglehetősen hiányosak ezen a téren. Időszámításunk után 30 környékén lett pápa, és 64-ig vagy 68-ig végezte el a feladatait. Ez 34 vagy 38 évet jelent, ezzel ő a listavezető.

IX. Piusz pápa 1846. június 16. és 1878. február 7. között volt hivatalban (31 év, 7 hónap és 23 nap), az egyik legfiatalabban megválasztott pápának számít, 54 éves volt akkoriban. 2000. szeptemberében avatták boldoggá, az olasz Senigallia város őt választotta védőszentjének.

A következő helyezett mindenki számára jól ismert lehet, hiszen II. János Pál pápáról van szó, aki 26 évet, 5 hónapot és 18 napot töltött hivatalban. 1978. október 16-án szentelték fel, és 2005. április 2-ig, haláláig töltötte be a tisztséget. Már 2011-ben boldoggá, 2014. április 27-én pedig szentté is avatták. Magyarországon in járt, 1991. augusztus 16-án érkezett meg a ferihegyi repülőtérre, mely után számos programon részt vett az országban.

A képzeletbeli top lista 4. helyezettje XII. Leó pápa, aki 25 évig, 5 hónapig és 1 napig viselte a legfőbb hivatalt. 1878. március 3-án szentelték felé, a feladatát 1903. július 20-i haláláig hűen szolgálta. Már életében a munkások pápájának tartották, mivel a szegény emberek sorsát kiemelten a szívén viseltek. Egyaránt távolt tartotta magát a konzervatív és a szocialista eszméktől, kizárólag az emberekkel foglalkozott.