Mit lehet tenni a horkolás ellen?

Nincs olyan ember, aki ne horkolna, különösen, ha eldugult az orra vagy az orra. De az állandó horkolás igazi rémálom.

Még a jó családokat is tönkreteheti, ha megakadályozza, hogy az egyik partner elaludjon. Néha néhány apró változtatás megoldhatja a problémát. Használja ki tippjeinket, és alkalmazza őket saját magára, vagy ajánlja partnere számára.

Miért horkolunk?

Röviden, a horkolás akkor fordul elő, amikor a légutak valamilyen oknál fogva szűkülnek. Ez blokkolt légáramlást eredményez . De nincs egyetlen kiváltó oka az eltömődésnek – éppen ellenkezőleg!

A horkolás megelőzése. Mi segíthet horkolás ellen?

Sajnos jelenleg nincs „csodaszer” a horkolásra. Míg az egyszerű otthoni jogorvoslatok segíthetnek a horkolásban, más módszerekre van szükség a krónikus horkoláshoz. 

Kérjük, vegye figyelembe, hogy az alábbi módszerek egyikével sem tudjuk garantálni , hogy „valóban segít” – az alvási viselkedés nagyon egyéni kérdés! Ezenkívül súlyos vagy tartós tünetek esetén mindig konzultálnia kell orvosával.

Horkolásgátló párna

Ha a fej fekvés közben meghajlik, az befolyásolhatja a légutak légáramlását. Talán az ortopéd nyakpárna a megoldás: gondoskodik erről az optimális fekvő helyzetről, és ideális esetben a horkolás nélküli szabad légzésért!

Általánosságban elmondható, hogy a szőnyegekkel már számíthat . Aki allergiás a háziporra és a horkolásra, mert a nyálkahártya irritált vagy duzzadt, kipróbálhatja például az allergiamentes ágyneműt.

Alvómellény és hálózsák

Az alvás segító mellény egy kabát, amelynek hátulján bevarrt bélés van. A mögöttes ötlet egyszerű: A kárpit kényelmetlenné teszi a háton fekvést, így automatikusan aludhat, ha az egyik oldalon fekszik. 

Pontosan ugyanez az elv vonatkozik az úgynevezett alvó hátizsákra is. Néhány horkolónak elég „megszokni” az oldalán fekvőt, mivel szinte kizárólag hátsó helyzetben horkolnak.

Horkolásgátló sín

Néha a horkolást az állkapocs hátraesése okozza.

Ilyen esetekben a nyúlvány úgynevezett sínje lehet a megoldás: ez azt eredményezi, hogy az alsó állkapocs kissé előrehaladott ízület. Ennek eredményeként a nyelv töve már nem korlátozhatja a légutakat.

Általában a fogorvos egyénileg közelíti meg a sínt a fogászati ​​lenyomat alapján . Ezután a horkolásgátló sín egy részből áll a felső és az alsó állkapocs számára.

Énekelj vagy játssz harmonikán

Az éneklés jótékony hatással van a horkolásra. Erősíti a torok izmait, befolyásolja a légzést és a rekeszizom működését. Gyakorlatilag minden fúvós hangszer segíthet megszüntetni a horkolást. Egy 2009 -es amerikai tanulmány megállapította, hogy a napi legalább fél órát játszó zenészek nem horkoltak annyira, mint társaik.

Műtét 

Csak végső megoldásként a horkolás elleni műtétet szakember írhatja fel, és helyi érzéstelenítésben végezheti el. Ma a műveleteket lézerrel végzik, és tartós eredményeket adnak.