A bugyipelenkák jövője

Az eldobható bugyipelenkák ötletét történetük kezdetén sokan kételkedve fogadták, ezzel szemben a 2000-es évekre már korlátlan mennyiségben használta mindenki, aki csak megengedhette magának. Napjainkban viszont, felbukkant egy környezettudatosabb réteg véleménye, miszerint vissza kéne térnünk a régi időkben bevett szokásra, a mosható megoldásra. Vajon ez a jövő? Újra divatba jönnek a mosható pelusok?

Az első szövetpelenkákat Maria Allen készítette az Egyesült Államokban. Ezek még frottírból, muszlin béléssel készültek, de gyapjúval és gumival is bevonták néha, a szivárgás megelőzése érdekében.

Az 1930-as években dobták piacra a „megsemmisíthető babakendőket”, amelyeket tekinthetünk a bugyipelenkák őseinek. Ezek még korántsem voltak annyira puhák és jó érzést keltőek, mint amelyeket napjainkban kaphatunk, de innen tudott elindulni maga a folyamat. Később, 1948-ban készült el az első eldobható pelenka.

A 20. század második fele a tökéletesítésről szólt, amelynek meg is lett az eredménye: napjainkban már a legkényelmesebb bugyipelenkák találhatóak meg az üzletek polcain.

Környezetvédelem vs. bugyipelenkák

Ugyanakkor megjelent egy ellen hullám is a témával kapcsolatban. Nevezetesen a környezettudatos életmód, amely nem kíván azonosulni az eldobható pelenkákkal, ők ugyanis azt javasolják, hogy térjünk vissza a szövetpelenkákra. Az elmúlt években jó pár számítás is napvilágot látott erre vonatkozólag.
Ezekben a kutatásokban érdemes megfigyelni, hogy a mosható verzióban a költség mindig jelentősen kevesebb lesz, illetve hulladékot sem termel az ember, míg az eldobható változatra akár évi 100.000 forintot is költhetünk és több ezer pelenka kerül a szemétbe is.

Ezek fényében talán elsőre furcsán hathat, hogy akkor miért is használnak még mindig ennyien eldobható pelenkákat, de érdemes megközelíteni a helyzetet egy kicsit emberibb szemszögből is. Például egy kismamának nem biztos, hogy minden álma, napi többször mosni gyermeke pelenkáját, a többi teendője mellett.

Természetesen nem lenne baj, ha a jövőben inkább a környezettudatos megoldás felé próbálnánk téríteni a tömegeket, de be kell látnunk, hogy azalatt a majdnem száz év alatt, már viszonylag meghonosodtak az eldobható bugyipelenkák mind az otthonokban, mind a köztudatban.